رشد و یادگیری حرکتی
حسن محمدزاده؛ سارا سلطانی فر؛ زهرا افاضلی
چکیده
مقدمه: هدف مطالعه حاضر بررسی تأثیر تهدید کلیشهای جنسیتی و مفاهیم توانایی بر یادگیری حرکتی و حافظهکاری دختران نوجوان بود.
روش پژوهش: نود دانشآموز دختر (میانگین سنی 2/14) بهطور تصادفی به دو گروه اصلی تهدید کلیشهای و کنترل تقسیم شدند که هر گروه نیز بهطور تصادفی به دو زیرگروه توانایی ذاتی و توانایی اکتسابی تقسیم شدند. تکالیف تحقیق ...
بیشتر
مقدمه: هدف مطالعه حاضر بررسی تأثیر تهدید کلیشهای جنسیتی و مفاهیم توانایی بر یادگیری حرکتی و حافظهکاری دختران نوجوان بود.
روش پژوهش: نود دانشآموز دختر (میانگین سنی 2/14) بهطور تصادفی به دو گروه اصلی تهدید کلیشهای و کنترل تقسیم شدند که هر گروه نیز بهطور تصادفی به دو زیرگروه توانایی ذاتی و توانایی اکتسابی تقسیم شدند. تکالیف تحقیق دریبل فوتبال و آزمون حافظه ان-بک 2 بودند. آزمودنیها یک بلوک پنج کوششی دریبل و آزمون ان- بک را در پیشآزمون انجام دادند. در مرحله تمرین 12 بلوک پنج کوششی را انجام دادند و قبل از هر بسته پنج کوششی نیز شرکتکنندگان دستورالعملهای مربوط به ماهیت ذاتی مهارت را به این شکل دریافت کردند: "انجام تکلیف دریبل فوتبال بهعنوان یک معیار واقعی برای توانایی شما عمل میکند". در زیرگروه اکتسابی شرکتکنندگان دستورالعمل متفاوتی را با گفتن این جمله دریافت کردند: "انجام تکلیف دریبل فوتبال بهعنوان یک تجربه یادگیری مفید برای شما است". متعاقبا 48 ساعت بعد نیز دختران در یادداری و انتقال (تحت فشار) همانند پیشآزمون شرکت کردند.
یافتهها: یافتهها نشان داد القاء تهدید کلیشهای ذاتی و اکتسابی در جلسات تمرینی در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معناداری در عملکرد تکلیف دریبل فوتبال را موجب نشد. بااینحال بین نمرات زمان و خطای تکلیف دریبل فوتبال در یادداری و انتقال تفاوت معنیداری مشاهده شد. از طرفی نتایج معنیداری از تهدید کلیشهای جنسیتی و مفاهیم توانایی بر حافظهکاری نیز نشان داده نشد.
نتیجهگیری: فعالسازی ضمنی کلیشههای جنسیتی همیشه به پیامدهای منفی منجر نمیشود. سازوکارهای احتمالی برای توضیح یافتههای پژوهش حاضر مورد بررسی قرار گرفت.